fbpx
Tålmodighed betaler sig
4. oktober 2017
Hvad forsøger følelserne at fortælle os?
24. oktober 2017
Vis alle

Se din FRYGT i øjnene og opbyg dit MOD

Kender du følelsen af at frygten overmander dig gang på gang?

Rigtig mange mennesker er langt mere styret af deres frygt end de vil indrømme. Netop fordi mange glemmer, at selv det bevidst at holde noget tilbage – oftest er et udtryk for, at vi simpelthen er ”for bange” for konsekvensen og derfor undlader vi, at give udtryk for det, vi rent faktisk føler eller tænker.

Altså lader vi os uhensigtsmæssigt styre af vores frygt.

Derfor er det SÅ vigtigt at opbygge mod og overvinde frygten. Men det at overvinde frygten er ikke bare noget man gør. Det er et langt sejt træk, der netop handler om, at vi gentagende gange skal se vores frygt i øjnene for derigennem langsomt men sikkert at begynde opbygningen af mod.

Frygten har mange ansigter.

OPBYG DIT MOD

Opbygning af mod har i min verden omdrejningspunkt i 4 centrale begreber; tillid, kontrol, taknemlighed og tålmodighed.

Tillid handler om at stole på sig selv, og at stole på sig selv er mere end blot at stole på en given situation eller tanke. Tillid er fast forankret i at have tillid til sine evner i kroppen, til sine tanker i hovedet og til sine følelser i hjertet.

At stole på sig selv skaber tillid og gør det muligt at slippe kontrollen.

Kontrol handler om frygt. Frygt for ikke at være god nok – og følelsen af ikke at være god nok skaber mistillid til egne evner.

Det betyder, at så længe der er kontrol og således frygt i spil, så er der ikke tillid tilstede. Og når det sker i udfordrede situationer, hvor frygten vækker dit system, så lader du kontrollen træde i karakter, fordi du med stor sandsynlighed mangler tillid til egen evner. Resultatet bliver, at du ikke står frem med hele det, der er dig.

Taknemlighed er en viderebygning på tillid og kontrol, fordi de fleste, når de kommer i en udfordrende situation, hvor de presses ud af deres komfortzone, søger at tage kontrol. Og des mere kontrol, des mindre tillid. Og når tilliden daler føles udfordringen mere frygtindgydende og så træder kontrollen i karakter.

Derfor er det vigtigt, at vi træner os i at blive mere taknemlige i de situationer og udfordringer, vi kommer i. Netop fordi, når du er taknemlig og siger TAK for at stå i den udfordring, du står i, så gør du det svært for kroppen at tænke på ting, der gør dig bange og vækker frygten i dit system. Og des mere rolig og afslappet din krop, dit sind og din sjæl er, des mere er du åben og modtagelig for læring.

Tålmodighed fordi det er utopi og tro, at mod kan bygges op fra den ene dag til den anden. Du kan besluttet dig for, at du vil være modig – men du skal huske på, at øvelse gør mester!

I dag er du et produkt af din fortid, og hvis du gerne vil være mere modig, så skal du se det som om, du igen skal lære at gå. Du vil vælte – men rejse dig igen. Og det kræver, at du er vedholdende og tålmodig – og at du accepterer, at det til tider gør ondt.

Du skal derfor acceptere, at ønsker du at opbygge dit MOD og overvinde din FRYGT, så skal du udfordre dig selv. Det gør du ved at udfordre din komfortzone direkte eller ved pludseligt at stå i en udfordrende situation. Her har du, på grænsen af din komfortzone, det eneste sted, hvor du kan arbejde målrettet på at opbygge dit mod.

 

Mød alt det, du er bange for – Det opbygger dit mod!